opleiding transport-ondernemer

 

Op deze website helpen we je graag verder met informatie over je opleiding tot transport-ondernemer en je start in de transportwereld als transportondernemer. Of je nu een grote transport onderneming als ambitie hebt, of dat je als eigen rijder of zzp-er in het transport aan de slag wilt. Het belangrijkste is dat je als eigenaar van een transport onderneming beschikt over de transportvergunning en de eerste stap die je daarvoor moet zetten is voor velen de opleiding tot transport-ondernemer volgen.

 

De transportvergunning kun je als transportondernemer via de NIWO aanvragen als je voldoet aan de eisen van kredietwaardigheid, betrouwbaarheid en vakbekwaamheid.

 

 

opleiding transport-ondernemer

 

In de opleiding bij komen alle elementen van bedrijfsvoering aan bod. Hiermee word je niet alleen voorbereid op het examen voor transport-ondernemer , maar krijg je de nodige basis elementen voor de dagelijkse praktijk. De cursus kan ook als prima basis dienen voor je ondernemersplan. Een goede keuze voor je opleiding voor transport-ondernemer is TLEC.

 

De opleiding voor transportondernemer beroepsgoederenvervoer is onderverdeeld in losse modules. De modules kunnen in eigen tempo gevolgd worden. Wij raden je bij voorkeur aan om ze één voor één af te werken, maar uiteraard mag je ze ook allemaal tegelijk volgen en in studeren. Zo bepaal je zelf jouw tempo.

 

De opleiding is primair bedoeld voor de startende transport-ondernemer . Maar de complete opleiding voor het ondernemersdiploma, of enkele modules van de opleiding kunnen ook waardevol zijn voor bijvoorbeeld de leergierige chauffeur, planners, bedrijfsleiders, kwaliteitsmanagers of middenkaderpersoneel.

 

beginnen als transportondernemer


Ook het afgelopen jaar zijn er veel chauffeurs in loondienst die afscheid hebben genomen van hun werkgever en er voor hebben gekozen als eigen transportondernemer verder te gaan.

Voordat je de stap zet moet je paar zeken overwegen. Waar ligt je interesse, welke ervaring heb je en hoe ga je het financieel regelen? Heb je al het (vereiste) vakdiploma, heb je voldoende kapitaal om aan de kredietwaardigheideis voldoen, en kun je een verklaring van goed gedrag voorleggen.

Vergeet niet dat het starten als transport-ondernemer voor de meeste geen keuze is die je alleen maakt. Je hebt ook nog een thuisfront, vrouw en kinderen. Zij moeten er ook acherstaan. Vaak gaat de partner de cursus volgen en het diploma halen. Ons advies om toch zoveel mogelijk te proberen als transportondernemer zelf aan je verplichtingen te voldoen.

De keuze van de rechtsvorm waarin je de transportonderneming gestart is van groot belang voor de aansprakelijkheid die je loopt en de fiscale aspecten. De meest voorkomende vorm is eenmanszaak. Dit is het meest gemakkelijk, de oprichtingskosten zijn erg laag en er zijn flink wat fiscale voordelen, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-aftrek.

Voor de transportondernemers die samen met hun partner, familielid, vriend en dergelijke een transportbedrijf starten is er de vennootschap onder firma. Hoewel een combinatie van beide de onderneming wellicht sterker maakt,is het nadeel dat, net als bij de eenmanszaak, men beiden hoofdelijk aansprakelijk is voor alle schulden van het transportbedrijf. Het tweede is samenwerken natuurlijk op sommige punten juist ook weer uitdagender, niet altijd in positieve zin. Maak dus goede afspraken.

Om aansprakelijkheid tegen te gaan wordt er vaak een BV (besloten vennootschap) opgericht. Deze geeft je prive bescherming tegen de schuldeisers tot op behaalde hoogte. Let er wel op dat je vaak door banken en lease maatschappijen wordt gedwongen prive mee te tekenen voor schulden, dan loop je prive dus weer net zoveel risico voor een lening als bij een eenmanszaak of vof. Grootste nadeel van de BV is dat het fiscaal minder interessant kan zijn en dat een BV oprichten en instand houden duurder is.

Ga nooit een Limited als rechtsvorm oprichten. Dit is een Engelse BV. Deze rechtsvorm heeft een slechte naam. Door de nieuwe wetgeving rond de Nederlandse BV (FLEX BV) is de noodzaak voor de Limited eigenlijk ook verdwenen. Velen hebben een Limited opgestart om het 18.000 euro kapitaal te omzeilen welke nodig was voor de Nederlandse BV. Met de nieuwe BV structuur in Nederland is die kapitaalseis vervallen.

ONDERNEMEREXAMEN

Contact Algemeen
+31 348 470 894
Contact Adviseur
Ron Niens
+31 646 266 367
ron@tlec.nl