transportondernemer

 

Starten als transportondernemer

 

Of je nu een grote transport onderneming als ambitie hebt, of dat je als eigen rijder of zzp-er in het transport aan de slag wilt. Het belangrijkste is dat je als eigenaar van een transport onderneming beschikt over de transportvergunning.

De transportvergunning kun je als transportondernemer via de NIWO aanvragen als je voldoet aan de eisen van kredietwaardigheid, betrouwbaarheid en vakbekwaamheid.

 

 

 

transportondernemer

 


Ook het afgelopen jaar zijn er veel chauffeurs in loondienst die afscheid hebben genomen van hun werkgever en er voor hebben gekozen als eigen transportondernemer verder te gaan.

Voordat je de stap zet moet je paar zeken overwegen. Waar ligt je interesse, welke ervaring heb je en hoe ga je het financieel regelen? Heb je al het (vereiste) vakdiploma, heb je voldoende kapitaal om aan de kredietwaardigheideis voldoen, en kun je een verklaring van goed gedrag voorleggen.

Vergeet niet dat het starten als transport ondernemer voor de meeste geen keuze is die je alleen maakt. Je hebt ook nog een thuisfront, vrouw en kinderen. Zij moeten er ook acherstaan. Vaak gaat de partner de cursus volgen en het diploma halen. Ons advies om toch zoveel mogelijk te proberen als transportondernemer zelf aan je verplichtingen te voldoen.

De keuze van de rechtsvorm waarin je de transportonderneming gestart is van groot belang voor de aansprakelijkheid die je loopt en de fiscale aspecten. De meest voorkomende vorm is eenmanszaak. Dit is het meest gemakkelijk, de oprichtingskosten zijn erg laag en er zijn flink wat fiscale voordelen, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-aftrek.

Voor de transportondernemers die samen met hun partner, familielid, vriend en dergelijke een transportbedrijf starten is er de vennootschap onder firma. Hoewel een combinatie van beide de onderneming wellicht sterker maakt,is het nadeel dat, net als bij de eenmanszaak, men beiden hoofdelijk aansprakelijk is voor alle schulden van het transportbedrijf. Het tweede is samenwerken natuurlijk op sommige punten juist ook weer uitdagender, niet altijd in positieve zin. Maak dus goede afspraken.

Om aansprakelijkheid tegen te gaan wordt er vaak een BV (besloten vennootschap) opgericht. Deze geeft je prive bescherming tegen de schuldeisers tot op behaalde hoogte. Let er wel op dat je vaak door banken en lease maatschappijen wordt gedwongen prive mee te tekenen voor schulden, dan loop je prive dus weer net zoveel risico voor een lening als bij een eenmanszaak of vof. Grootste nadeel van de BV is dat het fiscaal minder interessant kan zijn en dat een BV oprichten en instand houden duurder is.

Ga nooit een Limited als rechtsvorm oprichten. Dit is een Engelse BV. Deze rechtsvorm heeft een slechte naam. Door de nieuwe wetgeving rond de Nederlandse BV (FLEX BV) is de noodzaak voor de Limited eigenlijk ook verdwenen. Velen hebben een Limited opgestart om het 18.000 euro kapitaal te omzeilen welke nodig was voor de Nederlandse BV. Met de nieuwe BV structuur in Nederland is die kapitaalseis vervallen.

TLEC ondernemerdiplomas -- Beoordeeld door Marjan - .
Gelukt! ik kan beginnen als transport ondernemer ! Van blijdschap was ik er nog niet aan toegekomen om het volgende door te geven. Mijn dochter belde me vrijdag op met de woorden: Mam, je hebt een 9 gehaald op internationaal. Daarmee heb ik alle modules gehad en nu maar wachten tot het officele diploma binnenkomt Ik heb begrepen dat dat heel snel gaat En dan zo snel mogelijk de Eurovergunning aanvragen.... Jullie heel erg bedankt en mijn complimenten over het feit dat mijn vragen altijd zo snel en serieus beantwoord zijn door u. - Kijk maar eens op www.tlec.nl
Beoordeling: 4,7 uit 5

 

 

 

 

ONDERNEMEREXAMEN

Contact Algemeen
+31 348 470 894
Contact Adviseur
Ron Niens
+31 646 266 367
ron@tlec.nl