Bij het oprichten van een onderneming komen veel zaken kijken, daarom maak je in dit onderdeel kennis met de verschillende ondernemingsvormen, krijg je meer informatie over de verzekeringen die je nodig hebt, de belastingen die je moet betalen en leer je aan welke (wettelijke) regels je je moet houden. Ook leer je meer over beveiligingsmaatregelen en komt het begrip marketing uitgebreid aan bod. In deze module worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld: marketing en strategie, stichten van een eigen bedrijf, aansprakelijkheid, verzekeringen, faillissementsrecht, ondernemingsplan, (motorrijtuigen)belastingen, facturatie, hypotheek en criminaliteit.
Om de juiste beslissingen te kunnen nemen en te kunnen kiezen uit de verschillende mogelijkheden ten aanzien van transportmiddelen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kosten die daarbij komen kijken. In dit onderdeel leer je wat kosten zijn en hoe je deze kunt beheersen. Aan de hand van voorbeelden oefen je zelf met het calculeren van kostprijsberekeningen. In deze module wordt voornamelijk aandacht besteed aan het maken van goede kostprijsberekeningen. Wat kost het om een wagen in het bedrijf te hebben en te houden; wat is voor- en nacalculatie en hoe berekenen we de verkoopprijs.
Als je een bedrijf hebt, ben je verplicht om een administratie te voeren. Je krijgt te maken met wettelijke verplichtingen, voorschriften, ontheffingen en vrijstellingen. In dit onderdeel komen deze allemaal aan bod. Je leert hoe je een jaarrekening opstelt, hoe je een schaduwboekhouding voert, welke boekstukken en dagboeken er zijn en hoe je je boekhouding kunt automatiseren. Ook komt het financieren van een onderneming aan bod. Dit wordt ook wel de module boekhouding genoemd. Er is veel aandacht voor de bedrijfsadministratie, balans lezen, beoordeling van jaarstukken en hieraan gekoppelde onderwerpen zoals BTW, kredieten, hypothecaire leningen, betalingsverkeer en geautomatiseerde verwerking van gegevens.
Als het goed gaat met je bedrijf, komt er wellicht een moment dat je personeel in dienst wilt nemen. Deze module bekijkt daarvan de aspecten zodat je deze stap wel overwogen neemt, of juist alternatieve gaat zoeken. Personeel in dienst nemen is niet eenvoudig en niet zonder risicio. In dit onderdeel komen zaken als organisatiekunde, communicatie, personeelsplanning, arbeidsovereenkomsten, sociale wetgeving en leidinggeven aan bod. Ook specifieke zaken die je als ondernemer in het goederenvervoer moet regelen voor je personeel, komen aan de orde, zoals het Rijtijdenbesluit en de Regeling nachtarbeid. Aandacht voor de organisatie van een bedrijf, de personeelsplanning, CAO en arbeidstijdenbesluit. Maar ook hoe geven we leiding, de sociale wetgeving en werknemers-, sociale- en volksverzekeringen, personeelsdocumenten, vakdiploma en het vrije verkeer in Europa.
In dit onderdeel komen de verschillende vormen van wegvervoer aan bod. Je maakt kennis met de verschillende instanties in het wegvervoer en met de wetgeving op dit gebied. Logistiek, verkeersregels, planning, wagenparkbeheer en het vervoer van afvalstoffen, gevaarlijke stoffen en bederfelijke goederen worden onder de loep genomen. Je leert hoe je een vervoersovereenkomst opstelt, waar je rekening mee moet houden bij het laden en je maakt kennis met de verschillende voertuigen en hun techniek. In deze module worden onderwerpen behandeld zoals: logistiek, verpakkingsmaterialen, distributiekanalen, vervoerstechnieken, ladingdocumenten, ICT en weginfrastructuur, de Wet Wegvervoer Goederen en specifieke vervoersovereenkomsten (AVC 2002), ADR en ATP. Verder een aantal technische onderwerpen zoals; Laadbakberekening, wagenparkbeheer, voertuigdocumenten, geluidshinder, koelinstallaties, vervoer van vee en afvalstoffen.
Examentraining Bij de studie Ondernemer vakbekwaamheid krijg je voor elk examenvak schriftelijke examentraining. Zo bereid je je optimaal voor op je examen en heb je een grotere kans van slagen!
Examen TLEC leidt je op voor het diploma Ondernemer goederenvervoer (nationaal en internationaal) van het CCV. Om het diploma Ondernemer goederenvervoer (nationaal en internationaal) in je bezit te krijgen, moet je een voldoende halen voor alle vijf onderdelen. Examenvakken Bedrijfsmanagement Calculatie Financieel management Personeelsmanagement Wegvervoer goederen
Vrijstellingen Het is mogelijk dat je op grond van eerder behaalde diploma's vrijstelling krijgt voor bepaalde modules van examens. Wil je weten of jouw diploma's of certificaten vrijstelling geven? Kijk dan op https://www.ondernemerdiplomas.nl/examen-vrijstellingen.html voor het dichtstbijzijnde kantoor. Je diploma dient echter van minimaal MBO 4-niveau te zijn, afgerond met cijferlijsten. Het CBR bepaalt per verzoek of het een vrijstelling toekent. Vrijstellingen worden alleen verleend op basis van eerder behaalde complete diploma's (geen certificaten, propedeuse of deeldiploma's) voor de modules Financieel management, Bedrijfsmanagement en Calculatie. Let op! Het diploma CCV-B geeft géén vrijstelling voor onderdelen van het examen Beroepsgoederenvervoer (nationaal en internationaal).
Vooropleiding Je hebt geen bepaalde vooropleiding nodig. Ook voor de verschillende examenonderdelen gelden geen speciale toelatingseisen. Maar om met succes examen te kunnen doen, raden we een vooropleiding op het niveau van LBO, VMBO, MAVO of CCV-B aan. En verder een goede dosis motivatie en kennis van de Nederlandse taal.
Je kunt zelf bepalen hoe lang je over de studie doet. Minimaal 4 weken, maximaal 5 jaar en alles daartussen.
Steeds meer chauffeurs worden zelfstandig transportondernemer. In de markt komen er steeds meer kleine bedrijfjes die als 'charter' opereren voor grotere goederenvervoer ondernemingen. Of je nou klein wilt beginnen, of wanneer je ambities hoger liggen, 1 ding staat vast: voor je als cursus papieren niwo vergunning aan de slag mag, moet je voldoen aan een aantal wettelijke eisen. In ieder geval moet je in het bezit zijn van het Diploma cursus papieren niwo vergunning.
TLEC biedt je deze cursus startende ondernemer transport, een opleiding die je in je eigen tempo voorbereidt op het examen cursus papieren niwo vergunning. Dit is het enige door de Nederlandse overheid (NIWO) erkende examen!
De cursus vakbekwaamheid is voor de meeste de eerste en vaak ook de moeilijkste stap in het plan om transport ondernemer worden. De opleiding voor vakbekwaamheid volg je best bij TLEC, zowel e-learning (thuis) als klassikaal (leslokaal). De ondernemer opleidingen van TLEC zijn flexibel en doelgericht. Op deze website lees je meer over hoe je het ondernemer voor het goederenvervoer kunt halen. Bel, mail of vraag een proefles aan voor de cursus voor het ondernemerexamen. Voor meer informatie (klik hier).
Voor wie is de studie "vakbekwaamheid bestemd De studie Ondernemer goederenvervoer is bestemd voor iedereen die voor zichzelf wil beginnen als zelfstandig transportondernemer en wil voldoen aan de wettelijke eisen (nationaal en internationaal). Je einddoel Deze cursus leidt je op voor de getuigschriften van vakbekwaamheid voor nationaal en internationaal beroepsvervoer voor goederen op de weg van het CCV. Na het afronden van deze cursus ben je prima in staat om zelfstandig aan de slag te gaan als transportondernemer.